/assets/images/I-Giardini-di-Zoe.webp

I Giardini di Zoe, situată în satul Banpotoc din județul Hunedoara, este o proprietate impresionantă, care oferă o experiență de relaxare și conexiune cu natura într-un cadru idilic. Acest loc de vis, înconjurat de peisaje pitorești și munți spectaculoși, este locul perfect pentru a vă deconecta de stresul cotidian și a vă reîncărca bateriile într-un mediu plin de liniște și frumusețe.

Amenajarea acestor grădini a început în anul 2003 de către Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, regiunea Marche care s-a îndrăgostit de țara noastră și a transformat acest loc într-o minunată atracție turistică care poartă numele nepoatei sale Zoe.

Din anul 2018, I Giardini di Zoe a devenit obiectiv turistic și a a reușit să își câștige popularitatea prin îmbinarea armonioasă a plantelor cu obiectele decorative aduse din Italia. Vase, coloane și fântâni din materiale naturale cum ar fi travertinul și piatră vulcanică (Peperino) și obiectele din fontă au fost cumpărate din anticariate oferă un decor de basm.

Giovanni Salvatelli a realizat această grădina fără nici un ajutor specializat, fără un plan inițial complet ci extinzând-ul de-a lungul anilor. În 2010, odată cu finalizarea pepinierei, proiectul a început să prindă contur. Salvatelli este un autodidact în amenajarea grădinilor și s-a ocupat singur de tot. A stabilit locul fiecărei plante și i-a urmărit evoluția realizând o simetrie perfectă ceeea ce oferă grădinii un aer grandios.

Grdina din Banpotoca a devenit o atracție turistică impresionantă fiind vizitată des atât de turiști cât și de fotografi profesioniști care se pot ajuta de sute de unghiuri pentru a realiza materiale spectaculoase.

Deși grădina pare perfectă, Giovanni Salvatelli încă are planuri de dezvoltare iar în următorii ani grădina va fi extinsă și ne va oferi alte zone minunate de vizitat. Munca și dedicarea au creat în acest loc “un colț de Rai”.

Datorită poziției sale privilegiate, în inima munților Apuseni, I Giardini di Zoe este un punct de plecare ideal pentru drumeții și plimbări în natură. Oaspeții pot explora traseele montane din apropiere, care oferă panorame spectaculoase și o diversitate bogată de floră și faună. De asemenea, în apropiere se află Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina, o arie protejată de interes național, care cuprinde numeroase peșteri, chei și formațiuni carstice.

publicat in 19/08/2021