Descoperind fortificațiile României - Un weekend plin de istorie și arhitectură

Am petrecut un weekend explorând unele dintre cele mai impresionante și mai puțin cunoscute fortificații ale României. Plecând din Sibiu, am pornit într-o aventură de două zile care m-a dus prin locuri pline de istorie și frumusețe arhitecturală.

Prima zi

Prima oprire a fost Cetatea Rupea, o fortificație medievală situată pe un deal în județul Brașov. Cetatea a fost construită în secolul al XIV-lea și a avut un rol important în apărarea Transilvaniei. Am fost fascinat de arhitectura sa unică și de modul în care cetatea a fost construită pe trei niveluri, fiecare cu propriul zid de apărare.

Următoarea destinație a fost Cetatea Prejmer, una dintre cele mai bine conservate biserici fortificații din Transilvania. Aflată în apropiere de Brașov, cetatea a fost construită în secolul al XIII-lea și este înscrisă pe lista UNESCO. Am fost impresionat de grosimea zidurilor sale și de camerele mici în care locuiau oamenii în timpul asediilor.

Înainte de a încheia prima zi, am vizitat Biserica Fortificată din Hărman, un alt exemplu impresionant de arhitectură medievală. Construită în secolul al XIII-lea, biserica are un turn înalt și ziduri groase care au protejat comunitatea în timpul invaziilor. Am admirat frescele și elementele gotice ale bisericii.

Seara, am ajuns în Brașov, un oraș plin de istorie și arhitectură impresionantă. M-am cazat la Pensiunea Warthe, o pensiune confortabilă situată în centrul vechi. Pentru cină, am ales restaurantul “La Ceaun”, unde am savurat mâncăruri tradiționale românești, precum sarmale și mămăligă.

A doua zi

A doua zi, am pornit spre Cetatea Făgăraș, o fortificație impunătoare situată în județul Brașov. Cunoscută și sub numele de Castelul Făgăraș, cetatea a fost construită în secolul al XIV-lea și a fost folosită drept reședință nobiliară, închisoare și garnizoană militară. Am vizitat muzeul din interiorul cetății și am admirat colecția de obiecte istorice și de artă.

Ultima oprire a fost Cetatea de la Biertan, o biserică fortificată înscrisă pe lista UNESCO, situată într-un sat săsesc din județul Sibiu. Construită în stil gotic în secolul al XV-lea, cetatea este cunoscută pentru sistemul său ingenios de închidere a porții și pentru orga bisericii, care datează din 1869. Am explorat încăperile cetății și am fost impresionat de detaliile arhitecturale și de atmosfera plină de istorie.

După ce am vizitat Cetatea de la Biertan, m-am întors la Sibiu, încheind astfel un weekend plin de descoperiri. Acest traseu mi-a aratat cat de bogata si diversa este cultura si istoria Romaniei si m-a motivat sa descopar si alte comori ale acestei tari in viitor.

publicat in 05/04/2023