/assets/images/Lacul-de-Smarald.webp

Racoș este un sat din comuna cu același nume din județul Brașov, Transilvania. Este adesea vizitat de turiști datorită celor trei atracții turistice naturale: Craterul vulcanului Racoș, Lacul de Smarald și Coloanele de bazalt Racoș.

Complexul Geologic Racoș se întinde pe o suprafață de 95 hectare și este o arie protejată de intres național aflată în partea sud-estică a Transilvaniei în comuna Racoș. Este un complex geologic, care cuprinde diverse formațiuni geologice, cum ar fi Craterul vulcanului Racoș, Coloanele de bazalt de la Racoș, lacul de Smarald și altele.

Craterul vulcanului Racoș este o structură geologică situată în județul Brașov din România. Este un crater de vulcan, care a fost creat prin activitatea vulcanică din trecut.

Vulcanul Racoș a fost activ acum milioane de ani, iar activitatea sa a lăsat în urmă un crater, care poate fi văzut și astăzi prin explorarea acestei zone. Craterul poate fi văzut din apropierea Lacului de Smarald și Coloanele de bazalt de la Racoș. Craterul vulcanului Racoș este un loc protejat, și este necesar să se respecte regulile de conservare și protecție a acestuia, pentru a le păstra pentru generațiile viitoare.

Craterul vulcanului Racoș este loc interesant pentru cei pasionați de geologie și istoria geologică a zonei.

Lacul de Smarald s-a format în interiorul fostei cariere Brazi. În această locație, pe vremuri erau exploatate rocile bazaltice. Roca bazaltică, este o rocă magmatică, un amestec de silicați de fier și magneziu cu olivina și piroxeni ca și minerale bogate în calciu, feldspat. Datorită durității lui este utilizat la pavarea străzilor, la căile ferate, ca material de construcție dar și în grădini ca ornament.

Este un lac de munte, alimentat prin izvorul subteran din munte. Apa cristalină a lacului este de o culoare verde smarald, care îi dă numele și care se schimbă în funcție de poziția soarelui în timpul zilei. Lacul, este accesibil pe tot parcursul anului, dar poate fi mai greu accesibil în timpul iernii, când drumurile pot fi acoperite de zăpadă. Indiferent de anotimp, Lacul de Smarald oferă oportunități pentru relaxare și explorare, atât pentru turiști cât și pentru localnici.

Coloanele de bazalt de la Racoș sunt o formațiune geologică impresionantă și alcătuiesc o arie protejată de interes național. Sunt compuse din coloane cilindrice, care se ridică din sol și se întind până la câțiva zeci de metri înălțime.

Aceste coloane din bazalt, sunt rezultatul erodării naturale, fiind un exemplu de formațiuni bazaltice columnare, foarte rare în Europa. Această formațiune geologică este un loc popular pentru pasionații de drumeții dar și fotografi sau videografi.

Coloanele de bazalt de la Racoș sunt protejate de lege, și este necesar să se respecte regulile de conservare și protecție a acestora, pentru a le păstra pentru generațiile viitoare.

Cu siguranță, Complexul Geologic Racoș este o destinație turistică de neratat pentru cei care iubesc natura și explorarea formațiunilor geologice unice. Craterul vulcanului, Lacul de Smarald și Coloanele de bazalt sunt locul perfect pentru drumeții, recreere, și fotografii.

publicat in 10/02/2023