Când vine vorba de turism în România, mulți dintre noi ne gândim la marile orașe sau la stațiunile montane sau litorale. Dar există și alte locuri care merită atenția noastră, locuri care păstrează vie memoria strămoșilor noștri și care ne încânta cu peisaje spectaculoase.
Un astfel de loc este Sâmbăta de Sus, o localitate situată la numai 30 km de municipiul Făgăraș. Este o destinație turistică ideală pentru cei care doresc să se relaxeze și să se bucure de frumusețea naturii.
Principalul obiectiv turistic este Mănăstirea Brâncoveanu Mănăstirea Brâncoveanu, cunoscută și sub denumirea Mănăstirea Sâmbăta de Sus, este un așezământ monahal de călugări situat pe valea râului Sâmbăta, la poalele Munților Făgăraș, în județul Brașov. Inițial, a avut o biserică de lemn având dublu hram (Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii), fiind construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696 și 1707, ctitorul a construit o biserică de zid, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care a fost sfințită în 1708. În 1714, biserica a fost pictată de zugravul Radu Munteanu din Sibiu.
În 1722, a fost construită o clopotniță din lemn, iar în 1740, o casă domnească din piatră, care a fost refăcută în 1860. În 1864, s-a construit o nouă clopotniță din zid, iar în 1895, s-a construit o nouă casă domnească, care a fost refăcută în 1930. În 1948, mănăstirea a fost desființată de autoritățile comuniste, iar în 1990, a fost redeschisă. Astăzi, mănăstirea este un loc de reculegere, mângâiere și întărire sufletească pentru credincioșii și vizitatorii ce se roagă ori poposesc în acest locaș sfânt.
Părintele Arsenie Boca a locuit în Sâmbăta de Sus și și-a început chilia în timp ce se afla la Mănastirea Sâmbăta. În apropierea mănăstirii se află și Izvorul Părintelui Arsenie Boca, un loc de reculegere și de rugăciune, unde se poate găsi apă sfințită.
Chilia Părintelui Arsenie Boca se află pe versantul vestic al Căldării Valea Sâmbetei, în dreptul cabanei “Valea Sâmbetei”, la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Aceasta a fost gândită ca un loc de reculegere și a devenit în ultima perioadă un loc de pelerinaj pentru miile de credincioși care vin anual la Sâmbăta.
Pe lângă vizita la mănăstire, se poate vizita și binecunoscuta herghelie de la Sâmbăta de Jos. Un alt obiectiv popular este Castelul Brâncoveanu, un monument istoric situat în Sâmbăta de Sus. Sper că v-am stârnit curiozitatea și v-am convins să vizitați Sâmbăta de Sus, un loc plin de istorie, cultură și credință. Nu veți regreta alegerea, ci veți pleca încărcați cu energie pozitivă și amintiri frumoase.
publicat in 19/03/2023