Aventura perfectă în camping - Alegerea corectă a ustensilelor de gătit

A venit căldura, iar această schimbare bruscă a vremii îți poate afecta planurile de vacanță. concediile la mare în România sau în alte țări devin mai plăcute la finalul verii sau chiar în toamnă. Cu temperaturi ce depășesc frecvent 40 de grade celsius, cel mai bun refugiu pare să fie la munte, într-o zonă naturală care oferă o atmosferă răcoroasă și plăcută, cu aer proaspăt, departe de orașele supraaglomerate și de poluarea generată de mașini.

Aceasta poate fi o ocazie perfectă de a te deconecta de tehnologie și a-ți oferi o resetare completă a organismului. Prin urmare, o idee perfectă este un camping în natură. Încă de la început, vreau să-ți reamintesc să faci focul doar în zone special amenajate pentru a evita incendiile și întotdeauna să iei saci de gunoi cu tine pentru a nu lăsa gunoi în natură și pentru a sorta corespunzător resturile înainte de a le duce la cel mai apropiat spațiu de colectare a deșeurilor. Protejarea mediului înconjurător este o responsabilitate pe care o ai față de natură și față de tine însuți.

Pornind de la acest plan, astăzi îmi propun să discut despre sănătate și să-ți ofer o listă cu recipiente folosite în camping care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Totodată, voi recomanda cele mai bune alternative, astfel încât să ai o experiență perfectă în natură, în siguranță și cu respect pentru mediu.

Materiale nesigure și riscuri asociate

În timpul campingului și gătitului în natură, este important să eviți anumite materiale care pot deveni periculoase pentru organism, mai ales în condiții specifice. Iată câteva tipuri de substanțe și materiale nesigure, precum și riscurile asociate:

Aluminiu

Vasele de gătit din aluminiu sau folia de aluminiu pot elibera metalul în alimente, mai ales când sunt expuse la căldură sau la mâncăruri acide. Acest lucru poate conduce la acumularea de aluminiu în organism, ceea ce poate fi asociat cu probleme renale și neurologice. Exemplu: Tăvi pentru copt sau oale din aluminiu folosite în camping.

Fonta

Vasele din fontă trebuie să fie emailate și emailul să fie de calitate, astfel încât să nu avem porozități care să ducă la trecerea de fier din vas în alimentele noastre. Fonta este greu de întreținut și vasele din fontă pot rugini foarte ușor. Fiind și un material greu, poate fi incomod să cari în bagaj vase din fontă.

PET-ul (polietilena tereftalat)

Este unul dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de plastice de pe piață și se regăsește în compoziția celor mai uzuale produse: sticle de suc și apă, recipiente pentru mâncare, bețișoare pentru cafea, jucării, covoare sau pahare de unică folosință.

Deși PET-ul este recunoscut pentru proprietățile sale de a fi rezistent, ușor și convenabil, utilizarea repetată a produselor din PET poate crește riscul de dezvoltare a bacteriilor. Acest lucru se datorează faptului că suprafața plasticului poate deveni poroasă în timp și să rețină bacteriile, chiar și după spălare. Astfel, utilizarea îndelungată a acestor recipiente poate reprezenta un risc pentru sănătatea ta. Recipientele din PET pot elibera metale grele și substanțe chimice în alimente sau lichidele pe care le conțin. Aceste substanțe pot afecta echilibrul hormonal al organismului și pot avea efecte adverse asupra sănătății. Din acest motiv, este important să fim conștienți de riscurile asociate utilizării produselor din PET și să le evităm pe cât posibil, optând pentru alternative mai sigure și mai sănătoase.

PC (policarbonat) sau plasticul neetichetat

Acesta este considerat cel mai periculos tip de ambalaj alimentar din plastic și este folosit într-o varietate de produse, cum ar fi sticlele de apă, recipientele pentru mâncare, biberoanele sau produsele electrocasnice. Produsele din policarbonat pot fi periculoase din cauza conținutului de BPA sau bisfenol A. Această substanță toxică poate fi eliberată din policarbonat în anumite condiții, cum ar fi atunci când aceste produse sunt încălzite, zgâriate sau rupte. BPA este un hormon sintetic cu efecte secundare grave asupra sănătății noastre și poate afecta sistemul endocrin. Utilizarea îndelungată a produselor din policarbonat poate avea consecințe grave pentru sănătatea noastră. Studiile au arătat că BPA poate fi asociat cu diverse afecțiuni, inclusiv diabet, cancer, obezitate, hiperactivitate și leziuni la nivelul creierului.

Teflon

Tigăile cu strat antiaderent de teflon pot deveni periculoase când suprafața lor este zgâriată sau deteriorată. Substanțele toxice eliberate în timpul gătitului pot afecta sistemul respirator și glandele endocrine. Exemplu: Tigăi cu suprafață antiaderentă de teflon utilizate în camping.

Materiale sigure și soluții pentru camping

Acum că ai identificat materialele nesigure, iată câteva soluții pentru a te bucura în siguranță de camping și gătit în natură, folosind materiale sigure și ecologice:

Oțel inoxidabil

Optează pentru tigăi, cratițe și ceainice din oțel inoxidabil. Acestea sunt durabile, rezistente la temperaturi ridicate și nu eliberează substanțe toxice în alimente. Tigăile și cratițele din oțel inoxidabil sunt ideale pentru gătitul pe foc deschis sau pe arzătorul de camping. Alege tigăi din oțel inoxidabil pentru a pregăti ouă, cârnați și alte mâncăruri rapide pe arzătorul de camping. Cratițele din oțel inoxidabil sunt ideale pentru prepararea mâncărurilor și a supelor în camping atunci când este necesar un volum mai mare. Email sau sticlă Caserolele din email sau sticlă sunt potrivite pentru coacerea alimentelor și nu conțin substanțe toxice. Optează pentru acestea pentru a prepara prăjituri sau mâncăruri cu sosuri în camping.

Lemn și bambus

Tacâmurile și ustensilele de bucătărie din lemn sau bambus sunt ușoare, ecologice și nu deteriorează suprafețele antiaderente sau emailate ale vaselor de gătit. Folosește-le pentru a servi mâncarea în camping. Pungi de hârtie pentru depozitare

Pungile de hârtie

Pungile de hârtie sunt excelente pentru depozitarea alimentelor, evitând utilizarea pungilor de plastic care pot fi dăunătoare pentru sănătate și mediul înconjurător. În final, îți recomand să eviți locațiile populare pentru a evita aglomerația din trafic și să petreci “bară la bară” ore întregi până la destinație. Cu siguranță, în apropierea localității tale vei găsi zone unde să campezi, oferindu-ți o experiență autentică și relaxantă în mijlocul naturii.

Sper că sfaturile și informațiile pe care ți le-am oferit, ți-au fost utile și că vei avea o experiență de neuitat alături de prieteni și familie în acest weekend însorit. Încheie vacanța cu bucurie și sănătate, savurând fiecare moment al acestei experiențe de neuitat în mijlocul naturii.

publicat in 21/07/2023