/assets/images/Targu-Jiu.webp

Târgu Jiu este municipiul județulului Gorj din sud-vestul României, care a avut o influență majoră asupra vieții și carierei lui Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului XX.

Constantin Brâncuși s-a născut în 1876 în satul Hobița din apropiere de Târgu Jiu și a petrecut o mare parte din copilărie în această zonă. Inspirația pentru multe dintre operele sale monumentale a venit din peisajele și tradițiile din Gorj. La vârsta de 19 ani, a plecat la București pentru a studia la Școala de Arte Frumoase, iar mai târziu la Paris, unde a devenit unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei moderne.

În ciuda succesului său internațional, Brâncuși nu a uitat niciodată legătura să cu Târgu Jiu și Gorjul. A revenit adesea în oraș și a donat o parte din lucrările sale pentru a fi expuse în Muzeul Brâncuși din Târgu Jiu. Printre acestea se numără Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului.

Coloana Infinitului, una dintre cele mai impresionante lucrări ale lui Brâncuși care simbolizează legătura dintre cer și pământ, una dintre lucrările sale cele mai cunoscute și apreciate, care se află în Piața Centrală din Târgu Jiu.

Masa Tăcerii, este o altă lucrare importantă a lui Brâncuși, care simbolizează tăcerea și misterul. O altă explicație este aceea că Masa Tăcerii, lucrată în piatră de Banpotoc, reprezintă Cina cea de Taină în care cei 12 apostoli se află în jurul lui Iisus. Cele 12 scaune din jurul mesei sunt apostolii, iar masa îl reprezintă pe însuși Iisus.

Poarta Sărutului, se află amplasată pe aleea de la intrarea din parcul orașului, este un trilit dăltuit din piatră poroasă, extrasă din carierele aflate în împrejurimi, este compusă din două coloane groase, paralelipipedice, care sprijină o arhitravă cu dimensiuni mai mari decât ale coloanelor, având lățimea de 6,45 m, înălțimea de 5,13 m și grosimea de 1,69 m.

Constantin Brâncuși a fost unul dintre cei mai importanți sculptori moderni ai secolului XX, cu o contribuție majoră la evoluția artei sculpturale moderne. Brâncuși a creat opere unice și revoluționare, care au influențat generații de artiști și au devenit modele de referință pentru arta contemporană. El a fost un spirit liber și independent care a urmat propriile sale drumuri și a creat opere care au depășit granițele și au devenit universale. Brâncuși a rămas unul dintre cei mai admirați și respectați artiști din România și din lume, iar opera să continuă să inspire și să fascine artiștii și publicul de astăzi.

Târgu Jiu este un oraș plin de istorie și cultură, care oferă o experiență unică pentru vizitatori, prin intermediul monumentelor sale sculpturale și a bogăției sale culturale.

publicat in 28/01/2023